Tjänster

/

Patent

Ensamrätt genom uppfinnings­rikedom

Bjerkén Hynell hjälper dig skydda din uppfinning genom patent.

Vi skyddar din uppfinning

Ett patent skyddar den tekniska lösning som löser ett specifikt problem och ger innehavaren ensamrätt till sin uppfinning. Detta innebär att ingen annan får tillverka, sälja eller importera det som ska skyddas av patentet utan tillstånd av patentinnehavaren. Att inlämna en patentansökan och erhålla patentskydd kan således vara avgörande för en uppfinnings eller ett företags framgång på marknaden.

Ritning
Rätt patent­skydd stärker företagets position på marknaden

Våra tjänster inom Patent

Bjerkén Hynell har en omfattande expertis och erfarenhet inom patentområdet. Vi hjälper dig att:

  • bedöma möjligheten att skydda din uppfinning med patent,
  • utforma och inlämna patentansökningar i Sverige, hos EPO och via PCT till konkurrenskraftiga priser,
  • bevaka och besvara korrespondens från olika patentmyndigheter,
  • undersöka om någon inkräktar på ditt patentskydd och bedöma intrångsfrågor,
  • företräda dig vid ev. tvister och processer rörande uppfinningen eller patentet, t.ex. gällande ogiltigförklarande av patent,
  • ombesörja att Europapatent som är beviljade av EPO träder i kraft i Sverige,
  • bevaka frister och ordna betalning av årsavgifter,
  • utföra bevakning av andras patentansökningar;
  • utarbeta lämpliga patentstrategier för företag.

Vad krävs för att få ett patentskydd?

För att erhålla ett patentskydd måste en uppfinning uppfylla tre kriterier vid tillfället för inlämning av patentansökan:

  1. Uppfinningen måste vara ny. Kravet innebär bl.a. att uppfinnaren ej tidigare visat uppfinningen offentligt eller beskrivit den i någon publicerad tidskrift innan en patentansökan inlämnats. Det är även viktigt att uppfinnaren, innan patentansökan inlämnas, inte diskuterar uppfinningen med personer som ej omfattas av tystnadsplikt.
  2. Uppfinningen måste ha uppfinningshöjd. Detta betyder att den ska skilja sig väsentligt från det som redan är känt.
  3. Uppfinningen måste kunna tillgodogöras industriellt, vilket innebär att den måste ha teknisk karaktär och effekt samt vara reproducerbar.
Kan du erhålla patent på din uppfinning? Vi ger dig svaret.

‍Hur länge räcker ett patentskydd?

I Sverige och i de flesta övriga länder beviljas patent i 20 år från inlämningen av patentansökan. Årliga avgifter till patentmyndigheterna krävs för att upprätthålla det beviljade patentet. Vid rättighetens utgång och upphörande kan andra fritt nyttja den patenterade tekniken.

Våra teknikområden

Bjerkén Hynell kan hjälpa dig oavsett teknikområdet för ditt patent; besök sidorna för våra patentingenjörer eller ring oss om du önskar veta mer om deras särskilda kompetenser.

Auktoriserade patentombud

Patentingenjörerna på Bjerkén Hynell är auktoriserade patentombud i Sverige samt även i många fall auktoriserade europeiska patentombud och har därmed lång erfarenhet och expertis av att utforma och inlämna patentansökningar både nationellt och internationellt.

Nationell patentansökan

I Sverige tillämpas förprövning, vilket innebär att en patentansökan måste inlämnas vid PRV där man undersöker om uppfinningen uppfyller kriterierna för för att kunna få patentskydd.

Patent i Sverige kan även erhållas genom inlämning av ansökan till EPO. Där utförs en liknande förprövning som vid PRV och när patentet beviljas blir det, om sökanden så önskar, giltigt även i Sverige.

Internationell patentansökan

Sverige har anslutit sig till internationella konventioner som skyddar uppfinningar inom det immaterialrättsliga området. Pariskonventionen, Internationella konventionen om patentsamarbete (PCT) och Europapatentkonventionen (EPC) möjliggör för den patentsökande att senast ett år efter inlämnandet av en patentansökan i Sverige gå vidare med motsvarande ansökan i ett eller flera andra länder under åberopande av s.k. prioritet. EPC möjliggör att erhålla patent i samtliga de europeiska stater som anslutit sig till EPC. Detta ansökningsförfarande sker vid Europapatentverket. Det är även möjligt att inom ett år efter inlämnandet av en patentansökan i Sverige direkt söka patent i de enskilda länder där man önskar skydda sin uppfinning.

Tvister – vi står vid din sida hela vägen

Patenttvister

Bjerkén Hynell har både den expertis och den långa erfarenhet som krävs för att hantera patenttvister och intrång i patenträttigheter. Vi företräder företag i alla typer av patentrelaterade konflikter – både nationellt och internationellt – och säkerställer att våra klienters rättigheter skyddas på bästa sätt.

Patenttvister kan uppstå i många skeden, både innan och efter ett patent beviljats. Det kan handla om intrång, invändningar, ogiltighetsförklaringar eller tvister om vem som har rätt till en uppfinning. Oavsett om det gäller ett intrång i din tekniklösning eller en utmaning mot din patenträtt, kan Bjerkén Hynell genom vår expertis och erfarenhet hjälpa dig att försvara dina intressen – såväl utanför som i domstol. Vi bistår även i mer övergripande immaterialrättsliga tvister när det är aktuellt.

Våra tjänster inom patenttvister och relaterad immaterialrätt

Vi kan bland annat hjälpa dig med att:

  • bedöma om ett patentintrång föreligger,
  • hantera invändningar och ogiltighetsförklaringar,
  • utforma strategier för att skydda din teknik och dina rättigheter,
  • försvara din ensamrätt, exempelvis genom att upprätta och skicka varningsbrev,
  • företräda dig i rättsprocesser vid domstol eller i förlikningssammanhang,
  • hantera tvister och intrång i andra länder genom vårt globala nätverk av ombud.

Marknads- och konkurrensrätt

Vi kan även bistå i relaterade frågor inom marknadsrätt och konkurrensrätt, t.ex. vid vilseledande marknadsföring eller otillbörlig användning av företagshemligheter kopplade till tekniska lösningar.

Behöver du hjälp med en patenttvist?

Våra specialister hjälper dig att navigera i komplexa patenttvister och andra immaterialrättsliga konflikter. Hör gärna av dig så berättar vi mer!

Kontakta oss om patent och patentskydd

Våra patentkonsulter hjälper dig att definiera samt skydda din uppfinning.

Hör av dig till oss